Főoldal  >>  Masszázs  >>  Svédmasszázs

Svédmasszázs

 A svédmasszázs a „Nyugati civilizációkban” elsősorban Európában használt és elismert masszázsfajta. Nevét egy svéd vívómesternek (Pehr Henrik Lingnek) köszönhetően kapta, aki a XIX. században összefoglalta és rendszerezte az akkor már több száz éve ismert és használt masszázsfogásokat. A masszázs az érintés és a simítás erejével képes arra, hogy relaxálja, ellazítsa a testet; a dörzsölések hatására az izomban lévő feszülések, az izomcsomók feloldódnak. A gyúrófogások megszüntetik az izomban és a kötőszöveti rétegben lévő letapadásokat; a vibráció (rezegtetés) nyugtatja a bőrt, csökkenti az izomtónust, segíti a szervezet fájdalomcsillapító folyamatait; az ütögetések pedig a masszázs végeztével normalizálják a keringést, megakadályozzák az esetleges szédülést. A masszázst követő kimozgatásoknak célja az izületi mozgásterjedelem növelése.
Mindezeken felül a svédmasszázs során alapvető a vérkeringés fokozása, melynek hatására felgyorsul a különféle károsanyag-lerakódások felszívódása, csökken a lerakódott zsír mennyisége. Fokozódik a nyirokkeringés, nő az anyagcsere, a testhőmérséklet, a légzés, javul az emésztés, fokozódik a vizelet kiválasztás, ezáltal a méregtelenítés. Masszázs után növekedhet az izomzat teljesítőképessége, az izommunka gyorsabbá és kitartóbbá válhat.


A svédmasszázs alapfogásai:


Simítás
A fogás alkalmazása:
A kezdő masszázsfogás, két fogásnem közti átvezető fogás, valamint befejező, levezető fogás.
Felületes, enyhe masszázsfogás. Elsősorban a szövetek felső rétegeire és a bőrfelszínre hat. A masszőr keze követi a masszírozandó testfelületet, arra teljes felületén rásimul.
Hatása:
Megteremti a pszichés kapcsolatot, csökkenti a fájdalomküszöböt, nyugtató hatású. Eltávolítja az elhalt hámréteget, segíti a bőr regenerációját. A szövetekben nő a hőmérséklet, fokozódik a vér, nyirok és a kötőszöveti
áramlás sebessége, fokozódik az anyagcsere. Felszívódnak az ödémák. Nyugtató, relaxáló hatású.


Dörzsölés
Alkalmazása:
Általában a simítást követő masszázsfogás, de más fogásokkal kombinálva is alkalmazzák. A felületi dörzsölés a bőrre és a bőr alatti irharétegre hat, míg a mély dörzsölés a mélyebb kötőszöveti részekre és az izmokra is illetve a csonthártyára. Az állapotfelmérésnél  tájékozódási lehetőséget nyújt.
Hatása:
A felületes dörzsölés hatásai megegyeznek a simításéval.  A mély dörzsölés a kötőszövetet fellazítja és nyújtja, az inak és izmok határán lazít, a megszünteti letapadásokat, oldja az izmok csomóit. Csökkenti a fájdalomérzést,
növeli a fájdalomküszöböt. Fokozza a bőrhöz közeli csontszövetek anyagcseréjét, regenerálódó képességét. Hatással van a központi és perifériás idegrendszerre is.


Gyúrás
Alkalmazása:
A kötőszöveti és izom letapadások fellazítására szolgáló masszázsfogás. A mélyebb izomrétegekre is hat, szétválasztja az izomrostokat. Az izmok állapotának megfelelően, a tónust és a szövetek nyújthatóságát,
elmozdíthatóságát figyelembe véve kell alkalmazni.
A hüvelykujj szembefordítva a többi ujjakkal, enyhén hajlított csuklóval, az ujjhegyek ráfekszenek a testfelületre, a befogott izom felfekszik az ujjbegyekre. Nagyobb felületen történő gyúrásnál a tenyér ráfekszik a testfelületre.
Hatása:
Fokozza az izmok vérellátását, anyagcseréjét, meggyorsítja a salakanyagok távozását, csökkenti a feszültséget ésa fájdalomérzetet. Az izom terhelhetősége nő, regenerálódása gyorsabb, tónusa normalizálódik. Az
izomrostok elválnak egymástól, a tapadások megszűnnek. Lazítja, élénkíti az izmokat, fáradságcsökkentő hatású. Javul az izmok rugalmassága, állaga.


Ütögetés
Ujjbeggyel végzett ütögetés: Kis intenzitású, ütemes, egyenletes és gyors kézmozgással végzett fogás, főleg a mellkason alkalmazzák.
Paskolás:
Kagyló alakba hajlított kézzel végzett, közepes intenzitású, gyors, egyenletes ütemű masszázsfogás, főleg a háton alkalmazzák.
Hatása:
A bőrre, a bőr alatti kötőszövetekre és az izmokra hat. Fokozza az izomtónust. Intenzívebb ütögetés hatására, erőteljes, reflexes izom-összehúzódás alakul ki. A mellkason történő alkalmazása oldja a légutakban lévő
lerakódásokat.


Vibráció
Alkalmazása:
Lokálisan alkalmazott fogás.
A 3. ujj enyhén hajlítva a testfelületen, merev csukló, könyök és vállízülettel, vagy a tenyér ill. az ököl, kisujjszél van a kezelendő felületen. 10-15 rezgés/másodperc.
Hatása:
Idegnyugtató, fájdalomcsillapító és izomtónus csökkentő, lazító.Az érzőideg-sejtek ingerlésével csökkenti a fájdalmat, nyugtató és általános lazító hatású, növeli az ingerküszöb szintjét. Csökkenti a feszes és köteges rostok görcsét, fokozza a szövetek oxigénellátását.Masszázshoz felhasznált segédanyagok:

  - Masszázs olaj
  - Masszázs krémA svédmasszázs körülményei:


A masszázs olyan masszázságyon vagy széken történik, amely a vendég számára is kényelmes, ellazult helyzetet, a masszőr számára pedig az egészséges testtartást biztosítja. Bármilyen kényelmetlen testhelyzet és izomfeszülés a masszázs hatékonyságát rontja. A helyiség, ahol a masszázst végezzük, világos, megfelelő hőmérsékletű és jól szellőztetett. A külső zajokat kivül tartjuk a megfelelő relaxáció érdekében. A masszázshoz illő halk zenét is alkalmazunk a hatás fokozására. Frissen mosott törülközőt és lepedőt is biztosítunk minden vendégünk számára. Ezen kívül biztosított még a WC, a zuhanyzás és a kézmosás lehetősége is.A svédmasszázs hatásai:


  - Stresszoldás, izomlazítás
  - Görcsoldás, letapadások feloldása
  - Vérkringés frissítése, a szív teljesítményének fokozása
  - A keringési, a nyirokrendszer állapotának javítása
  - Légzésteljesítmény növelése
  - A emésztés felgyorsítása és a kiválasztás fokozása
  - Fájdalomcsillapítás
  - Az idegrendszer nyugtatása
  - A bőr rugalmasságának megörzése
  - A teljesítőképesség fokozása, az izmok állapotának javítása
  - Krónikus gyulladások csökkentése
  - Baleset, műtét utáni gyorsabb rehabilitáció
  - Egyes fejfájások megszüntetése
  - Pszichoszomatikus eredetű panaszok (görcsök, emésztési problémák) kezelése


Ellenjavallatok:


  - Lázas betegségnél
  - Vérzékeny állapotokban (pl. leukémia, menstruáció első napjai)
  - Heveny fertőző betegségnél
  - Sebes bőrfelület, illetve bőrgyógyászati problémák esetén
  - Rosszindulatú daganatos betegségek esetén
  - Visszerességnél (az érintett végtagot nem szabad masszírozni, de máshol lehet)
  - Előrehaladott csontritkulásnál
  - Be nem állított magas vérnyomásnál
  - Egyes szív- és keringési problémáknál
  - Friss trauma, műtét utáni állapotban
  - Nagyon legyengült embereknél a svédmasszázs kezelés nem ajánlott
  - Terhes nőknél a has masszázsa tilos
  - Pszichiátriai betegeknél a svédmasszázs alkalmazása kerülendő
Hírek, események

Ajándék masszázs minden Pénteken

December 1-től nyiss fel minden nap egy-egy ablakocskát és használd fel az elrejtett szépségelixíreket! A gon­do­san meg­ter­ve­zett,…

Tovább olvasom

3D szempilla

3 Dimenziós műszempilla:A szálas műszempilláknak többféle elnevezése van. Szálankénti műszempillának, tartós szempillának, 3 dimenziós műszempillának…

Tovább olvasom

Hyaluronsavas arckezelés

Tovább olvasom