Szőrtelenítési technikák


Gyantázás:

A gyantázás szőrtelenítő eljárás, melynek célja, hogy a testről a szőrt minél fájdalom mentesebben eltávolítsuk. A mai nők – és egyre több férfi – számára is a szőrtelenítés a személyes higiénia részévé válik. A többség számára egyre fontosabb a tartós eredmény, erre kitűnő megoldást nyújt a gyantázás.

A gyantázás előnyei:

 - tartósan sima és bársonyos bőrfelület
 - tartós szőrmentesség
 - folyamatosan ritkuló szőrzet
 - szőrbenövés megszűnése
 - gyengébb szőrszálak
 - higiénikus és esztétikus viselet

A gyantázást lábon illetve karon általában ún. patronos gyantával végzem. Az érzékenyebb testrészekre (arc, hónalj, fazon) a titándioxidos, azaz hagyományos illetve cukor gyantát használom. Ezekre a testrészekre, úgy gondolom, a lehető legjobb minőségű és legkíméletesebb gyanta való.  A gyantázott bőrfelület nagyon bársonyos tapintású lesz, mivel a gyanta a bőrön elhalt hámsejteket is eltávolítja. Más szőrtelenítő eljárásokkal szemben gyantázás után a szőrszálak 3-4 hét múlva bújnak elő, a kinőtt szőrzet jóval gyengébb szálakból áll és ritkásabb lesz. Az esetleges bőr alatt lévő szőröket steril tűvel távolítom el a gyantázást követően.

Ajánlom a gyantázást mindazoknak, akik:

 - számára fontos a higiénia
 - tartósan szőrmentes bőrre vágynak
 - szeretnének megszabadulni benőtt szőrszálaiktól
 - szeretnék kikoptatni szőrzetüket

A gyanta típusától függően a felvitel módja is változik. A hagyományos gyanták tégelyben kaphatóak és egy spatula segítségével, vékony csíkban vihető fel a bőrre. A modernebb meleggyanták már olyan patronokban kapható amelyben felmelegíthetőek és közvetlenül könnyedén felvihetőek a bőrre. Ez után a lehúzócsíkot alkalmazva eltávolítjuk a gyantát és egyúttal a szőrzetet is.
Léteznek hideggyanták is amelyek már a lehúzócsíkon találhatóak, így elegendő azt a bőrre simítani és utána lehúzni.

A gyantázás előnyei:

A megfelelően végzett gyantázás akár hetekre is megszabadíthat bennünket a kellemetlen szőrszálaktól, így sokáig biztosít bársonyos tapintású bőrt. Míg egyes nők csak arcuk szőrtelenítését végzik rendszeresen gyantával (szemöldök, bajusz), addig mások lábukat, karukat, sőt egész testüket is ezzel a módszerrel kezelik. Sőt, manapság egyre több férfi is igénybe veszi a különböző szépségszalonok gyantázási szolgáltatásait.
Mint már említettem, a gyantázás egyik fő előnye a hagyományos borotválással szemben, hogy jóval tartósabb eredményeket érhetünk el vele. Sőt mi több, ez a fajta szőrtelenítés „koptatja a szőrt” – a rendszeresen gyantázott területeken csökken a visszanövő szőrszálak száma, és amik visszanőnek, azok kevésbé erősek, mint „elődeik” voltak.
Akik nem szeretnek naponta bajlódni bikini vonaluk igazításával, vagy szemöldökük rendbe szedésével, azok számára a gyanta az ideális megoldás. Lehet, hogy a gyantázás elsőre drágább megoldásnak tűnhet, de ha összeadnánk a havonta elhasznált borotválkozási kellékek árát, hasonló összeget kapnánk, mint a havi gyantázási költségünk.
Nyaralás előtt is a lehető legjobb választás a gyanta – gondolj csak bele, segítségével minden nap fél órával tovább alhatsz, hiszen megspórolod azt a 30 percet, amit reggelente borotválkozással töltenél. Ha cikkünkön felbuzdulva a gyantázás mellett döntesz, figyelj arra, hogy nyaralás előtt legalább 4-5 nappal menj el kozmetikusodhoz. Ennyi idő szükséges bőröd teljes regenerálódásához, hogy a napfény és a homok ne fokozzák a gyantázás utáni irritációt.

A gyantázás hátrányai:

Annak ellenére, hogy a gyantázás egy kényelmes módja a szőrtelenítésnek, mint minden jó dolognak, ennek is vannak hátrányai. Először is, a gyantázás erős próbatétele a fájdalomtűrő képességnek. Attól függően, hogy melyik testrészen végzed a szőrtelenítést, a gyantázás igen nagy fájdalmakkal járhat. Nagyobb területek esetén (lábszár és comb) a művelet igazán hosszú és fájdalmas lehet.
Amennyiben nem megfelelően történik a bőr előkészítése, a gyantázásnak lehetnek bizonyos kellemetlen mellékhatásai: esetenként előfordulhat szőrbenövés, vagy az érzékenyebb bőrűeknél allergiás reakciót is okozhat.
Hogy elkerüljük ezeket a nem kívánt következményeket, gyantázás előtt érdemes a szőrteleníteni kívánt területet bőrradírral átdörzsölni. Az allergiára hajlamosabbak először próbálják ki a gyantát egy kis részen.
Összegezve tehát, a gyanta mellett szól, hogy megkíméled magad a mindennapos szőrtelenítéstől és eredménye nagyon tartós. A jól ismert mondás, miszerint a szépségért szenvedni kell, itt is érvényes, hiszen előnyei ellenére a gyantázás egy igen fájdalmas procedúra, mely gondos előkészítést igényel.


A gyantázás után szőrnövekedést csökkentő krémet alkalmazok amely segít a szőrbenövés elkerülésében és ezen felül hidratálja is a bőrt. A gyantázás után a felső hámréteg sérülhet, ezért az eljárást követő 24 órában kíméljük a bőrünket például a napozástól vagy szoláriumozástól.Borotválás:

A lábszár és a hónalj szőrtelenítésére ez a legegyszerűbb, leggyorsabb eljárás, különösen, ha villanyborotvát használunk. Erős, sötét szőrszálak esetén naponta, egyébként hetente egy-két alakalommal elég gyorsan végigfutni a kimondottan száraz bőrön - tehát inkább zuhanyozás, fürdés előtt, mint után.

Szőrtelenítőkrém:

Csak lábszárra használjuk. A krémben lévő hatóanyag feloldja a szőrszálat, így távolítja el. Mivel azonban a szőr és a bőr anyaga lényegében azonos,a bőrt is megtámadja. A lábszár bőre általában elviseli ezt a próbatételt; a hónalj érzékenyebb, gyulladással reagálhat. Első hasznélat előtt próbaképpen egy kis krémet vagy habot kenjünk a karunk hajlatába, ha beszívódott, töröljük le. Várjunk 24 órát, s ha a bőr nem pirosodik ki, használhatjuk a készítményt. A használati utasításban előírt hatóidőt nem szabad túllépni! Végül óvatosan - benedvestett mosdókesztyűve, vagy még jobb ha tiszta vízsugár segítségével - eltávolítjuk a krémet és vele a szőrszálakat. Ezután egy napig kíméljük a bőrt, csak alkohlmentes, enyhe ápolószerrel kenjük be. Egy-két hétig eltart ennek a szőrtelenítő módszernek a hatása.

Intim szőrtelenítés:

A krémes módszer
Elvileg a legkényelmesebbnek azok a szőrtelenítő krémek, zselék, gélek, amelyek a bennük rejtő kémiai anyag segítségével lebontják a szálakat, így azok könnyen eltávolíthatóvá válnak. A látszólag vonzó módszer azonban nagy veszélyeket rejt. Ezek erős vegyszerek, ezért mindig gondosan olvassuk el, mi van a dobozra és a mellékelt használati utasításra írva, sok közülük nem is alkalmas az érzékenyebb területek, a szem környékének vagy az intim testtájaknak a kezelésére.

Gyantázás
Többen használják a gyantázás hideg vagy meleg formáját. Ennek a módszernek előnye, hogy a krémekkel ellentétben eltávolítják a szőr bőr alatti részét is, így hetekig nincs gond. Ugyanakkor nemcsak a fájdalommal kell számolni, hanem azzal is, hogy Magyarországon a legtöbb kozmetikus csak bikinivonalig vállalja a munkát, ha viszont magunk vagy partnerünk végzi otthon, annak gyászos
Hírek, események

Ajándék masszázs minden Pénteken

December 1-től nyiss fel minden nap egy-egy ablakocskát és használd fel az elrejtett szépségelixíreket! A gon­do­san meg­ter­ve­zett,…

Tovább olvasom

3D szempilla

3 Dimenziós műszempilla:A szálas műszempilláknak többféle elnevezése van. Szálankénti műszempillának, tartós szempillának, 3 dimenziós műszempillának…

Tovább olvasom

Hyaluronsavas arckezelés

Tovább olvasom